Verwijderde foto’s terughalen op je iPhone kan meestal via het album ‘Recent verwijderd’ in de Foto’s-app. Daar blijven foto’s en video’s na verwijdering nog 30 dagen staan, tenzij je ze zelf eerder definitief wist. Daarna kun je een kopie zoeken in bijvoorbeeld een andere clouddienst of een oudere reservekopie.
Verwijderde foto’s terughalen op je iPhone via Foto’s
Open eerst het album ‘Recent verwijderd’. De naam en de plek van dit album kunnen iets verschillen per versie van iOS.
- Open de app Foto’s op je iPhone.
- Scrol naar Recent verwijderd, meestal onder ‘Hulpprogramma’s’. Bij sommige iOS-versies vind je dit via ‘Albums’.
- Open het album en ontgrendel het met Face ID, Touch ID of je toegangscode.
- Tik op Selecteer en kies de foto’s die je wilt terughalen.
- Tik op Zet terug of ‘Herstel’. Afhankelijk van je iOS-versie staat deze optie onder de knop met drie puntjes.
De foto’s staan daarna weer in je fotobibliotheek. In het album zie je ook hoeveel dagen een foto nog beschikbaar is. Wacht niet te lang: na die periode wordt de foto automatisch definitief verwijderd.
Verwijderde foto’s terughalen via iCloud
Gebruik je iCloud-foto’s? Dan worden je foto’s gesynchroniseerd met iCloud en je andere Apple-apparaten. Verwijder je een foto op je iPhone, dan verdwijnt die ook uit de bibliotheek op die andere apparaten. De foto staat eerst nog in ‘Recent verwijderd’.
Je kunt dit album ook openen via iCloud.com. Log in met je Apple Account, open Foto’s en kies ‘Recent verwijderd’. Selecteer de gewenste foto’s en kies ‘Herstel’.
Staat de foto niet in dat album? Open dan ook de gewone fotobibliotheek op iCloud.com. Misschien is de foto daar nog aanwezig omdat iCloud-foto’s op je iPhone was uitgeschakeld toen je de foto verwijderde.
Kun je definitief verwijderde foto’s nog terughalen?
Zijn de foto’s ook uit ‘Recent verwijderd’ verdwenen? Zoek dan naar een kopie op een andere plek. Zoek bijvoorbeeld in Google Foto’s, OneDrive of Dropbox en open daar ook de prullenbak. Een foto die je eerder hebt verstuurd, staat misschien nog als bijlage in een chat of e-mail.
Een oudere reservekopie van je iPhone kan soms helpen, als die is gemaakt voordat je de foto’s verwijderde. Dit werkt alleen als de foto’s daadwerkelijk in die kopie zijn opgenomen. Bij gebruik van iCloud-foto’s zitten ze normaal gesproken niet in de iCloud-reservekopie.
Als je een reservekopie terugzet, worden de huidige gegevens op je iPhone vervangen door de gegevens uit die kopie. Bewaar gegevens die je sinds de reservekopie hebt toegevoegd en gebruik een kopie van vóór de verwijdering van de foto’s.
Heb je geen bruikbare kopie? Apps voor fotoherstel beloven soms definitief verwijderde foto’s terug te halen, maar bij moderne iPhones is dat door de versleuteling erg moeilijk. Er is geen garantie dat zo’n app je foto’s terugvindt. Probeer eerst de gratis opties en betaal pas daarna eventueel voor herstelsoftware.
Foto niet verwijderd, maar toch kwijt?
Een ontbrekende foto hoeft niet altijd verwijderd te zijn. Open ook het album ‘Verborgen’ in de Foto’s-app en log in met het juiste Apple Account. Zoek eventueel op een datum, plaats of persoon die bij de foto hoort.
Vind je de foto terug in ‘Recent verwijderd’? Zet hem dan meteen terug, zodat hij niet alsnog automatisch wordt gewist.














